Onderwerp: Mediation

Teeven kondigt pilots mediation in strafzaken aan

Staatssecretaris Teeven kondigt ze  – eindelijk – zelf aan: de pilots die vanaf september worden gestart door rechtspraak, openbaar ministerie en politie om werk te maken van verwijzing naar mediation in strafzaken. 

De staatssecretaris presenteert het als een bezuiniging op de rechtsbijstand. Jacques Claessen en Gwenny Zeles leggen in het Nederlands Juristenblad (NJB) van 5 juli 2013 uit waarom het werkt. Claessen en Zeles onderzochten bemiddelingsgegevens van het openbaar ministerie Maastricht. Daar wordt strafrechtelijke bemiddeling toegepast. Het lijkt op mediation: de bemiddelingen worden alleen niet door onafhankelijke bemiddelaars uitgevoerd, maar door medewerkers van het parket. Ook deze praktijk laat zien dat bemiddelen vaak tot oplossing van de conflicten of herstel van de gevolgen van de misdaad leidt en dat er een positieve invloed van uitgaat op het voorkomen van recidive.

De onderzoekers bevelen het vooral aan voor  first offenders en jongeren. In de rest van de wereld wisten ze het al, na de zomer van 2013 komt ook Nederland aan de beurt.