» Meer voorbeelden

 

Voorbeeld van een slepend en slopend conflict is een groot wijkconflict dat soms jarenlang door-ettert en af en toe tot uitbarsting komt. Tegenwoordig zijn vooroordelen over cultuur en de achtergrond van ‘de ander’ een terugkerend onderdeel van zo’n conflict. Samen met alle betrokkenen kijk ik kritisch naar de zin en onzin van culturalisatie van conflicten.

Een conflict kan ook een organisatie intern beheersen. Bijvoorbeeld als een werkgever met de handen in het haar zit vanwege een conflict tussen werknemers die niet meer met elkaar willen samenwerken en er ‘kampen’ zijn ontstaan binnen de organisatie. De sfeer op het werk is om te snijden en de productiviteit lijdt eronder. Soms zit al de helft van de werknemers ziek thuis.

Een ander voorbeeld is dat van de gemeente en een woningbouwcorporatie die met de handen in het haar omdat er in een woonwijk een conflict blijft oplaaien en niks het vuurtje tot bedaren lijkt te krijgen. ‘Waarom doen jullie niks?’, is de klacht van bewoners aan het adres van de autoriteiten.